Ahogy beköszönt az ősz, otthon a családi konyhát mindig belengte az a jellegzetes sütőtök “illat”, mikor a család sütötte a sütőtököt, amitől én menekülni tudtam volna. Amióta életmódot váltottam, sokkal nyitottabb vagyok az alapanyagokra, így került a konyhámba a sütőtök. Fánkok készültek belőle, és én személy szerint életemben nem ettem ilyen finom fánkot. Több barát és rokon is kóstolta, akik szintén nem szeretik a sütőtököt, és mindenkinek nagyon ízlett. Így bátran ajánlom kipróbálásra, gyerekeknek főleg, akiknél nehezen érjük el, főleg a tél közeledtével, hogy egészséges ételeket is egyenek. Azóta, rengeteg ételt készítek ezzel a szuper zöldséggel, és ez az egyik oka, hogy szeretem az őszi hónapokat.
A sütőtök imádat úgy látszik nem csak nálam jelentkezik, a Nosalty sütőtökös receptversenyt hirdetett. Kérlek, a linkre kattintva nyomj egy szavazatot a receptemre! KATT! Köszönöm, ha szavazol! 🙂
A fánk édesburgonyával is elkészíthető, ízre szinte ugyanaz lesz. Illetve készült sütőtökkel egy másik fánk is, amit sütőben sütöttem, étcsokival a közepén. Próbáljátok ki azt is! A recept ITT elérhető.
Hozzávalók: ( 5 főre)
- 30 dkg sütőtökpüré
- 30 dkg Dia wellness lisztkeverék -50 % CH ( Dia Wellness Liszt ITT)
- 1 tojás
- 30 g eritrit ( eritrit ITT)
- 20 g élesztő ( élesztő ITT)
- 1 dl cukormentes mandulatej (mandulatej ITT)
- 2 evőkanál zsírszegény natúr joghurt
- 1 cs. xilites vaníliás cukor vagy eritrites vaníliás cukor ( édesítőszer ITT)
- 5 evőkanál kókuszolaj ( kókuszolaj, kókuszzsír ITT)
- egy csipet himalája só ( himalája só ITT)
- 1 teáskanál reszelt vagy szárított narancshéj ( citromhéj, narancshéj ITT)
- egy tk. fahéj ( fűszernövények ITT)
- egy tk. szerecsendió
+ kókuszolaj a sütéshez ( kókuszolaj, kókuszzsír ITT)
Hozzávalók a tetejére:
- fahéj ( fűszernövények ITT)
- porrá őrölt eritrit ( eritrit ITT)
- házi cukormentes baracklekvár ( ez alapján a recept alapján készült) ( vagy vásárolhatsz, cukormentes lekvár ITT)
Elkészítés:
A sütőtökpüré elkészítése: A sütőtököt felszeleteljük, és kimagozzuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig sütjük. Ha megsült hagyjuk kihűlni, majd kikanalazzuk és aprítógépbe tesszük. Pürét készítünk belőle.
A langyon mandulatejben egy kávéskanál eritritet feloldunk, és felfuttatjuk benne az élesztőt. A sütőtök püréhez adjuk a lisztet, a tojást, az eritritet, a kókuszolajat, végül a felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk, majd a joghurtot és a fűszereket is hozzáadjuk. Tésztát dagasztunk, és letakarva hagyjuk legalább fél órát pihenni. Ezután kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk. Az ujjunkkal a közepébe mélyedést nyomunk, ahova később a lekvár került. Nem túlságosan forró, bő kókuszolajban kisütjük, úgy, hogy először a teteje kerül a kókuszolajba, majd megfordítjuk és a másik felét is megsütjük. Papírtörlőre szedjük, és a tetejüket megszórjuk fahéjas porrá őrölt eritritben. A mélyedésekbe pedig egy teáskanál lekvárt teszünk.
Tápérték: ( pontosan sajnos nem tudom hány darab lett belőle, de 5 fő esetén, 1 főre a tápanyagok ( lekvár nélkül, a következők:)
kcal: 371.1
fehérje: 19.73 g
szénhidrát: 33.54 g
zsír: 14.32 g
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: