Imádom a pogácsát, így mindig próbálok újabb és újabb fajtákat készíteni. Van itt már tepertős pogácsa, túrós zablisztes, paleo pogácsa, sajtos hajtogatott pogácsa, totu pogácsa is. Ez a pogácsa, egy kelt réteges túrós pogi lett.Ez a recept nagyon megtetszett, egyrészt mert a rétegek miatt igazán látványos, sós finomság, amit úgy értünk el, hogy nem kell órákon keresztül a kelesztés- hajtogatás műveletet ismételni. Az eredeti receptet Az otthon ízei blogon találtam, ez volt a kiinduló alapja a receptnek.
Így a húsvét közeledtével igazán jó vendégváró falat lehet.
Hozzávalók:
– 40 dkg Dia Wellness CH csökkentett liszt
– 70 g kókuszolaj
– 150 g zsírszegény natúr joghurt
– 1 dl cukormentes mandulatej
– 1 tk. eritrit
– 10 g élesztő
– 1 ek. só
Hozzávalók a túrós krémhez:
– 1 tojás
– 250 g zsírszegény túró
– 3 ek zsírszegény natúrjoghurt
– 3 ek kókuszolaj
– 1 tk. só
Tetejére:
– 1 tojás
– szezámmag
Elkészítés:
A langyos, de nem forró mandulatejben elkeverjük az egy teáskanál eritritet, és beleszórjuk az élesztőt és felfuttatjuk egy kis tálkában. Mivel az élesztő nálam most szárított élesztő, és mandulatejet használok hozzá, valamint édesítőt ( nem pedig sima cukrot) nem fog olyan szépen feljönni. De kicsit megdagad, buborékok lesznek a tetején. Ez eltarthat 10-15 percig. A tészta többi hozzávalóit elkeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk az élesztőt, ha felfutott. Kézzel lágy tésztát dagasztunk, majd egy órát letakarva meleg helyen pihentetjük. A túrót a tojással, joghurttal, kókuszolajjal és a sóval kikeverjük.A tésztát 5 részre osztjuk, és tányér nagyságura kinyújtjuk mindegyiket. Mindegyik tetejét megkenjük a túrós krémmel, és egymásra tesszük a lapokat.. A legfelső tésztalap tetejét nem kell megkenni. Ezután kb. 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, tetejét megkenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal. Éles késsel felkockázzuk. Szilikonos zsírpapírra tesszük, és előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük
Tápérték:( 100 gramm)
fehérje: 14.25
szénhidrát: 13.93
zsír: 11.81