A húsvéti reggelinél elengedhetetlen a húsvéti sonka, a tojás, és a hagymaféle.Diéta ide vagy oda. Most megint egy olyan húsvéti receptet hoztam, ami nyilván nem azt a célt szolgálja, hogy minden reggeled ezzel kezd, viszont ünnepnapokon kicsit elengedhetjük magunkat, és lelkiismeret furdalás nélkül ehetsz belőle MÉRTÉKKEL! A legjobb benne, hogy az egészségtudatos életmódot nem követő rokonok is nagyon jót falatoztak belőle húsvét napján.
Hozzávalók (24cm-es kapcsos tortaformához):
– 200 g Dia Wellness lisztkeverék 50%
– 100 g Dia Wellness sütőliszt
– teáskanál só
– 2 db tojás
– 30 g budafoki élesztő
– 1 teskanál eritrit
– 2 dl cukormentes mandulatej
Hozzávalók a töltelékhez:
– 60 g füstölt sonka
– 40 g 12%-os tejföl
– 4 darab tojás
– 4-5 szál metélőhagyma
– 40 g tolle light trappista sajt
– 15 g teavaj
– só, bors
Elkészítés:
A langyos, de nem forró mandulatejben elkeverjük az egy teáskanál eritritet, és beleszórjuk az élesztőt és felfuttatjuk egy kis tálkában. Mivel mandulatejet használok hozzá, valamint édesítőt ( nem pedig sima cukrot) nem fog olyan szépen feljönni, viszont a tészta így is szépen meg fog kelni. De kicsit megdagad, buborékok lesznek a tetején. Ez eltarthat 10-15 percig. A tészta többi hozzávalóit elkeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk az élesztőt, ha felfutott. Kézzel lágy tésztát dagasztunk, majd egy órát letakarva meleg helyen pihentetjük.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A tojásokat keményre főzzük. Ha kész, apróra daraboljuk, hozzákeverjük a tejfölt, sózzuk, borsozzuk. A sajtot lereszeljük, a metélőhagymát apróra vágjuk, a sonkát felkockázzuk.
A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtjuk kb. fél cm vastagra.Egy szilikonos ecset segítségével vékonyan a tészta felületét megkenjük olvasztott vajjal. Egyenletesen elosztjuk rajta a tejfölös tojást, megszórjuk a sonkadarabokkal, a metélőhagymával, végül a reszelt sajttal. A tésztát a hosszabbik oldalánál feltekerjük mint a palacsintát, vagy a beiglit. Ezután egy éles késsel szeleteljük fel kb. 3 cm vastagra. A kést érdemes belisztezni, és könnyebb lesz felszeletelni. A 24 centiméteres tortaformába szilikonos zsírpapírral kibéleljük, úgy, hogy kilógjon oldalt. A felszeletelt tésztát szorosan egymás mellé tesszük. Meleg helyen, letakarva további 30 percet kelesztjük. Végül megkenjük olvasztott vajjal, és előmelegített 160-165 fokos sütőben, a középső rácson, alsó felső sütésen 25-30 perc alatt készre sütjük. Kivesszük a kapcsos sütőformából, és hagyjuk kihűlni.
Tápérték 100 grammban:
kcal: 200.93 g
fehérje: 14.54 g
szénhidrát: 14.3 g
zsír: 7.84 g
Csatlakozz a Fittdiéta facebook csoporthoz: