Fittdiéta

Az őszi superfood: a sütőtök

Többször csináltam már ilyet, hogy mielőtt receptet hozok egy alapanyaggal kicsit bemutatom. Bár nemrég hoztam egy kakaós csiga receptet, aminek a tésztájába sütőtök került. Természetesen a lista itt nem ért véget, hiszen a sütőtök szezon még csak most kezdődött el, és biztos vagyok benne ha 10 embert megkérdezünk, hogy mondjon egy ételt sütőtökkel, akkor 9 ember a sütőtök krémlevesen, illetve a sült sütőtökön kívül mást nem tudna mondani. Pedig nagyon sok oldalúan fel lehet használni.

A sütőtök imádat úgy látszik nem csak nálam jelentkezik, a Nosalty sütőtökös receptversenyt hirdetett. Kérlek, a linkre kattintva nyomj egy szavazatot a receptemre! KATT! Köszönöm, ha szavazol! 🙂

De akkor nézzük, miért is érdemes fogyasztani a sütőtököt!

4

Származása:

A sütőtök őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi része, az inkák, a maják és az aztékok jellegzetes táplálékai közé tartozott. Amerika felfedezése után került Európába, hamar közkedveltté vált. A XVI. század óta ismert és termesztett növény Magyarországon is.  A tökfélék családjába (Cucurbitacea) tartozó növény változatos formájú: lehet hosszúkás, ovális vagy kerek, kicsi vagy nagy a sárga különböző árnyalataiban. Az őszi hónapok csemegéje nemcsak finom, hanem kiváló vitaminforrás is.

Jótékony hatásai:

  • Tápértéke nagyobb, mint a spárgatöké, szénhidráttartalma, karotin- és C-vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtát.
  • Energiatartalma 80 kcal/100 gramm, 16,5 g szénhidrát van 100 grammjában.
  • Gazdag különböző, A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban.
  • A sütőtök rengeteg béta-karotint tartalmaz (karotintartalma 4 mg), ez az anyag adja narancssárga színét. A béta-karotin az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen .
  • Az A-vitamin elő anyaga (béta-karotin) antioxidáns is. Az antioxidánsok a szív- és érrendszeri-, valamint a daganatos betegségek kialakulásában szerepet játszó szabad gyökök ellen hatnak.
  • A benne található antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzésében.
  • A sütőtök termése gazdag C-vitaminban, 24 mg-t találhatunk benne, ami támogatja az immunrendszert, így könnyebben elkerülhetjük az őszi hónapokkal megszaporodó náthás, meghűléses megbetegedéseket.
  •  E-vitaminból  1,1 mg-t tartalmaz.
  • Ásványi anyagok bő forrása is, például magas a kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangán tartalma.
  • Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. A kálium a szervezetünk folyadékháztartásának szabályozásában játszik szerepet.
  • A sütőtökben lévő rostok segítik az emésztést.
  • A sütőtök terméshúsának kalóriatartalma alacsony, vitaminban gazdag és egészséges.
  •  A vitamintartalma miatt ajánlott a fogyasztása a pattanásos bőrre.
  • Töklé fogyasztásával csökkenthetőek az asztmás rohamok, valamint az allergikus tüsszögés és köhögés.

Mit készíthetünk belőle?

 Milyen fűszer illik a sütőtökhöz?

 Levesnél az a legjobb ha az édes ízét csípős fűszerekkel párosítjuk. Ilyen lehet a chili vagy a gyömbér. Ha ennél izgalmasabb fűszerezésére vágysz lehet kínai  vagy indiai öt fűszer keveréket. Illetve a levest fel lehet dobni egy kis morzsolt feta sajttal, esetleg pirított baconnel, vagy keverhettek bele pirított magokat is. Ha rizottó készül belőle érdemes kipróbálni a zsályát ízesítésként. Süteményekhez ( amelyek az én receptjeimben is megtalálhatóak) érdemes kipróbálni a fahéjat, szerecsendiót, szegfűszeget, gyömbért.

1469546559602132518

 Forrás:
http://www.webbeteg.hu

http://antalvali.com/sutotok-az-osz-narancssarga-kincse.html

http://fuszeresz.blog.hu/

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!