Többször csináltam már ilyet, hogy mielőtt receptet hozok egy alapanyaggal kicsit bemutatom. Bár nemrég hoztam egy kakaós csiga receptet, aminek a tésztájába sütőtök került. Természetesen a lista itt nem ért véget, hiszen a sütőtök szezon még csak most kezdődött el, és biztos vagyok benne ha 10 embert megkérdezünk, hogy mondjon egy ételt sütőtökkel, akkor 9 ember a sütőtök krémlevesen, illetve a sült sütőtökön kívül mást nem tudna mondani. Pedig nagyon sok oldalúan fel lehet használni.
A sütőtök imádat úgy látszik nem csak nálam jelentkezik, a Nosalty sütőtökös receptversenyt hirdetett. Kérlek, a linkre kattintva nyomj egy szavazatot a receptemre! KATT! Köszönöm, ha szavazol! 🙂
De akkor nézzük, miért is érdemes fogyasztani a sütőtököt!
Származása:
A sütőtök őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi része, az inkák, a maják és az aztékok jellegzetes táplálékai közé tartozott. Amerika felfedezése után került Európába, hamar közkedveltté vált. A XVI. század óta ismert és termesztett növény Magyarországon is. A tökfélék családjába (Cucurbitacea) tartozó növény változatos formájú: lehet hosszúkás, ovális vagy kerek, kicsi vagy nagy a sárga különböző árnyalataiban. Az őszi hónapok csemegéje nemcsak finom, hanem kiváló vitaminforrás is.
Jótékony hatásai:
Mit készíthetünk belőle?
Milyen fűszer illik a sütőtökhöz?
Levesnél az a legjobb ha az édes ízét csípős fűszerekkel párosítjuk. Ilyen lehet a chili vagy a gyömbér. Ha ennél izgalmasabb fűszerezésére vágysz lehet kínai vagy indiai öt fűszer keveréket. Illetve a levest fel lehet dobni egy kis morzsolt feta sajttal, esetleg pirított baconnel, vagy keverhettek bele pirított magokat is. Ha rizottó készül belőle érdemes kipróbálni a zsályát ízesítésként. Süteményekhez ( amelyek az én receptjeimben is megtalálhatóak) érdemes kipróbálni a fahéjat, szerecsendiót, szegfűszeget, gyömbért.
http://antalvali.com/sutotok-az-osz-narancssarga-kincse.html
http://fuszeresz.blog.hu/