Szafi mindenmentes szilvás gombóc receptje alapján készültek ezek a túrós derelyék. Egyrészt isteni finomak, másrészt nagyon szeretek ilyen ételeket beiktatni, egyrészt mert hiányzik, másrészt pedig nem egészséges ha mindennap húst eszünk hússal.
Nocarb liszttel is készítettem túrós derelyét, az is isteni, és Ch szegény. Recept ITT! A nocarb lisztes recepthez a hozzávalókat a Fittmarketben szerzem be!
Ez egy tökéletes alternatíva a húsmentes, édes, de mégis kalória szegény, ch szegény ebédekhez. Illetve vacsorára is simán belefér. A cukkinitől nem kell megrémülni, eddig senki nem mondta meg, hogy mi van benne. Szilvás gombócként is elkészítettem, az is hamarosan elérhető lesz!
Hozzávalók a tésztához:( 15 darabhoz)
- 60 g Szafi Fitt CH csökkentő lisztkeverék
- 30 g Szafi Fitt nyújtható édes lisztkeverék
- 20 g eritrit
- 30 ml kókusztej
- 150 g cukkini püré
- 80 ml meleg víz
- csipet só
- Szafi Fitt bambuszrost liszt a nyújtáshoz
- pár csepp vanília aroma (elhagyható)
Hozzávalók a töltelékhez:
- 360 g zsírszegény túró (paleo diétázóknak totu)
- pár csepp vanília aroma
- eritrit ízlés szerint
- pár csepp citromlé
Hozzávalók a morzsához:
- 60 g cassava gari
- 30 g útifűmaghéj
Hozzávalók az öntethez:
- ízlés szerint zsírszegény 0,1%-os natúr joghurt (paleo diétázóknak totu krém)
- eritrit ízlés szerint
Elkészítés:
Kis lyukú reszelőn reszeljük le a cukkinit, majd egy aprítógép segítségével pürésítsük az egészet. Keverjük össze a kókusztejjel és a vízzel. Egy másik edényben kavarjuk össze a többi alapanyagot, majd öntsük a nedves hozzávalókhoz és gyúrjuk össze.Pihentessük a tésztát, míg a töltelékkel előkészülünk.
A túrót keverjük ki ízlés szerint az eritrittel, citromlével, és a vanília aromával. Ízlés és szokás szerint mehet bele egy tojás is, reszelt citromhéj, esetleg natúr joghurt. Én ezeket most elhagytam.
A tésztát bambuszrost liszttel megszórt felületen nyújtsuk ki fél centiméter vastagra, és szaggassunk belőle körülbelül 8 cm átmérőjű köröket. Ezeket én még sodrófával nyújtottam kicsit, hogy a derelye szaggató méretéhez igazodjon. Ráhelyeztem a derelye szaggatóra, tettem a közepére egy teáskanál túrós tölteléket, és összenyomtam. Két féle méretű derelye készítőm van, ez a nagyobb volt. Forraljunk fel 2 liter vizet csipet sóval. Ha ismét felforrt a víz, vegyük alacsony fokozatra (gyöngyözzön a víz) és 3 percig főzzük a derelyéket. Hideg vízben szűrjük le (vigyázva, mert ekkor még puhák) és forgassuk meg a morzsában.
A morzsához kavarjuk össze a cassava-t és az útifűmag héjat és alacsony fokozaton pirítsuk meg.
A morzsa persze más is lehet, én szoktam zabkorpát használni, vagy Szafi Fitt földimandula panírt is. Ezt most próbáltam először, és nagyon bevált. Öntetként eritrittel kikevert natúr joghurtot kínáltam.
Tápérték 1 darabban: ( az öntet nélkül, a receptben leírt morzsával)
kcal: 29.35
fehérje: 3.5 g
szénhidrát: 3.17 g
zsír: 0.18 g
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: