Mindent az aminosavakról!

A makrótápanyagok 1. rész és a makrótápanyagok 2.rész című cikkemből már tudjuk, hogy az egyik makrótápanyagunk a fehérje.

MI AZ AMINOSAV?

A fehérjék 20 féle aminosavból épülnek fel. Ezek számos módon képesek kapcsolódni, így fehérjék százait képesek létrehozni a testben. Amikor fehérjét eszünk, azok az emésztőrendszerben bomlanak le kisebb molekulaegységekké- egyszerű aminosavakká és dipeptidekké. ( két aminosav összekapcsolódása)

Esszenciális aminosavak: Van 8 esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy ezeket tartalmaznia kell az étrendünknek, hiszen a szervezet nem képes előállítani.

izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenil-alanin, treonin, triptofán, valin, hisztidin*

Másodlagos aminosavak: 12 aminosav képes a testen belül más aminosavakból, szénhidrátokból, és nitrogénből felépülni, ezeket másodlagos fehérjéknek nevezzük.

alanin, arginin, aszparagin, aszparaginsav, cisztein, glutaminsav, glutamin, glicin, prolin, szerin, tirozin

A szerteágazó láncú aminosavak 3 esszenciális aminosavat tartalmaznak szerteágazó molekulakonfigurációval: valin, leucin, izoleucin. Ezek alkotják az izomfehérjék egyharmadát, és életfontosságúak a másik két aminosav- glutamin, alanin- miatt, amelyek nagy mennyiségben szabadulnak fel intenzív aerob gyakorlás során. Az izmok közvetlenül is felhasználhatják üzemanyagként, különösen akkor, amikor az izomglikogén kiürül.

MIÉRT VAN SZÜKSÉG AZ AMINOSAVAKRA?

MILYEN ÉTELEK TARTALMAZNAK AMINOSAVAKAT? VISZÜNK-E BE MEGFELELŐ MENNYISÉGET A SZERVEZETÜNKBE A TÁPLÁLKOZÁS SORÁN?

Legjobb fehérjeforrásaink, amelyek az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák, a tojás, a hal, a marha, és a szárnyas hús.Míg a növényi táplálékok gyakran nem tartalmazzák mindegyiket. ( a fehérjeforrásokról bővebben a Mikrótápanyagok 2. részben olvashatsz) Az optimális fehérje bevitelnek tehát nemcsak mennyiségi, hanem összetevője is fontos. A mennyiségi fehérje bevitel nehézségét az jelenti- ellentétben a szénhidrátokkal és a zsírokkal- a fehérjék nem raktározódnak a szervezetben.Az egészséges, nem sportoló felnőttek ajánlott napi bevitele kevesebb, mint sportolók , vagy fogyókúrázók esetében. Azokban a sportokban, ahol fontos az izomtömeg megtartása, vagy növelése, szükséges lehet az aminosavakból történő táplálékkiegészítés. Az izomszövet fenntartása és építése szempontjából a testépítő és fitnesz sportban különösen fontos a BCAA-t alkotó, három aminosav, a valin, a leucin, és az izoleucin, valamint a glutamin.

GYAKRAN OLVASOK, ÉS KAPOK ÉN IS HASONLÓ KÉRDÉSEKET: ” NEM AKAROK TÚL IZMOS LENNI, EZÉRT NEM SZEDEK SEMMIT”

Ha a fentieket elolvastad, akkor remélem most már számodra is világos, hogy az aminosavak nem egy tömegnövelő szer, amitől férfias izmaid lesznek! Nem győzöm hangoztatni, a fogyókúra mellett a legjobb sport, az a súlyzós edzés! Ne félj attól, hogy túl izmos leszel, sajnos nem adják azt olyan könnyen. Amit elérhetsz a súlyzós edzéssel, az, hogy gyorsabban, látványosabban fog alakulni a tested, egy formás, tónusos feszes alakot érhetsz el, amit csupán a kardiógépeken töltött idővel soha nem fogsz elérni!

ÖSSZEFOGLALÓAN, MIT TALÁLHATSZ A BOLTOK POLCAIN?

És, hogy hol tudod mindezt egyszerűen és gyorsan beszerezni?KATTINTS IDE!

 

 A következő cikkekben többet is megtudhatsz az egyes aminosavakról!

Címkék: ,
Tovább a blogra »