Fittdiéta

Egy újabb népszerű superfood, a CHIA MAG

A chia mag mostanában nagyon felkapott lett, és úgynevezett super foodként emlegetik. De vajon tudjuk miért? Ismerjük milyen jótékony hatásai vannak a szervezetre? Miért is érdemes fogyasztani valójában? Véleményem szerint méltán robbant be a köztudatba, úgy mint egyfajta csodamag, hiszen még felsorolni is sok volt, hogy mennyi mindenre hat jótékonyan. Manapság leginkább a chia puding hódít, pedig még számtalan étel készíthető belőle! Lentebb ezt is olvashatjátok,  illetve pár recept ötletet is! Chia magot a Gymbeam-től tudtok rendelni, különböző kiszerelésben! Kattints IDE!

 

kep-18-2

A CHIA MAG TÖRTÉNETE

A chia az  amentafélék családjába tartozik. A Chia egy ehető mag, mely a Salvia hispanica sivatagi növény termése, ami Mexikóban és Délkelet-Amerikában őshonos. .Azték vagy spanyol zsálya néven is ismerik, amely arra is utal, hogy már a spanyol hódítás előtt az őslakos indiánok fontos élelmiszere volt. Ma pedig az amerikaiak körében is igen népszerű, pedig eleinte állateledelként forgalmazták. Azonban több kutatás is rávilágított arra, hogy gyógyító tulajdonságai igen erősek,  A növény legértékesebb része a magja, mely nagyon gazdag omega- három zsírsavakban, rostokban, mangánban, magnéziumban, foszforban, cinkben, káliumban és B-vitaminokban. Az apró, nagyjából 1 mm átmérőjű, barna, fekete, szürke és fehér színű magok különlegessége, hogy képesek folyadékból a saját súlyok tizenkétszeresét is felvenni. A magok beáztatva megduzzadnak és zselés állagúvá válnak.

MIÉRT ÉRDEMES CHIA MAGOT FOGYASZTANI?

  • A chia mag gyógyító tulajdonságai leginkább magas omega-3 zsírsavtartalmának és kiegyensúlyozott omega-3-omega-6 zsírsav aránya.
  • Glutén érzékenyek is fogyaszthatják, valamint vegáknak, és vegánoknak is ajánlott.
  • A chia mag különösen gazdag alfa-linolénsavban, ami nagyszerűen támogatja a szív- és érrendszert.
  • Képes nagy mennyiségű vizet elnyelni, így nagyon eltelíti a gyomrot, ami által a szénhidrát felszívódása lelassul, így később éhezünk meg. Ráadásul ennek a tulajdonságának köszönhető, hogy képes elmulasztani a gyomorégést és nyugtatja a felfúvódott beleket is.  
  • Növeli a “jó” koleszterin mennyiségét, és csökkenti a “rossz” koleszterint.
  • A chia mag a leggazdagabb növényi forrása az ALA zsírsavnak, ami javítja a vér koleszterinszintjét. A benne levő alfa linolénsavnak köszönhetően a prosztatarák kialakulásának esélyét csökkenti.
  • A chia mag kiváló omega-3 zsírsav forrás azok számára, akik vegetáriánusok vagy allergiásak a halakra és a halászati termékekre
  • Gyulladáscsökkentő hatása van, mivel telítetlen zsírsav található benne, ami csökkenti a gyulladást. 
  • A chia mag fehérjék és aminosavak forrása.
  • A chia a vércukorszint szabályozásáért is felelős, így megakadályozza a cukorbetegség kialakulását. A chia magnak rendkívül alacsony a glikémiás indexe, éppen ezért csak lassan emeli a vércukorszintet, így azt kontroll alatt tartja.
  • A chia mag  több rostot tartalmaz, mint a lenmag, éppen ezért nagymértékben képes fokozni az emésztést.  A mag emészthető és emészthetetlen rostokat is tartalmaz, így lassan emésztődik meg, ami alacsonyan tartja az inzulinszükségletet.
  • A chia mag enyhíti számos kockázati tényező létrejöttét, ami később szív- és érrendszeri megbetegedéshez vezetne. Csökkenti a magas koleszterinszintet, a magas vérnyomást a benne levő esszenciális zsírsavaknak, antioxidánsoknak és rostoknak köszönhetően.
  • Rengeteg esszenciális zsírsavat, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz.. Az ásványi anyagok közül található benne vas, kálium, kalcium, foszfor, cink, mangán, molibdén és magnézium. Ezenkívül niacint és folsavat tartalmaz
  • Antioxidáns forrás, így lassítják az öregedés folyamatát, csökkentik a krónikus betegségek tüneteit.
  • Javítja a bőr, a haj, a köröm állapotát.
  • A chia feltölt energiával és életerőt ad.
  • A chia mag hatékony kiegészítője lehet a fogyókúrának, mivel csökkenti az éhségérzetet. Segítség lehet a cukorbetegségben szenvedőknek is, mivel megelőzi a vércukorszint hirtelen megugrását.
  • Segíti az alvást. A chia triptofánt tartalmaz, ami egy aminosav és a mély alvásért felelős.
  • Segítségével megelőzhető a rákos megbetegedések kialakulása, mivel erős antioxidáns, így elpusztítja a káros szabad gyököket. Egy  tanulmány szerint a prosztagladinok, a leukotriének és az esszenciális zsírsavak a chia magban együttesen eredményezik annak rákellenes tulajdonságait. a mell mirigyes szöveteiben képes hatni a leginkább. A chia magból sajtolt olaj csökkenti a daganat növekedését és a mitózis gátlásával megállítja a rákos sejtek elszaporodását. Azonban további kutatások szükségesek még ahhoz, hogy e szerről teljesen bebizonyosodjon, hogy hatékony a rák gyógyításában.
HOGYAN HASZNÁLHATOD FEL A CHIA MAGOT? MIT LEHET KÉSZÍTENI BELŐLE?
  • Belekeverheted a natúr joghurtodba, kefiredbe, amit feldobhatsz még egy kis gyümölccsel is. Arra viszont ügyelj, hogy jó minőségű natúr joghurtot válassz, ne gyümölcsös, cukros fajtát.
  • Feldobhatod vele a salátádat is, egyszerűen csak a kész salátára szórj egy fél teáskanál magot.
  • Belesütheted a süteménybe, muffinba, vagy kenyér tésztájába is belekeverheted. Feldobhatod a pogácsát, sós rudakat is vele, hogy a  tésztájába kevered Megszórhatod a tetejét is vele, akár úgy is, hogy kevered másféle magokkal ( lenmaggal, szezámmaggal, nigella maggal, köménymaggal stb.)
  • Jól illik ropogós kvékerekbe, sós kekszekbe, házi müzli szeletekbe.
  • Ha fasírtot készítesz, a húshoz is tehetsz ebből a szuper magból. Ezzel kitudod váltani a zsemlemorzsát.
  • A zöldség vagy gyümölcs smoothie-ba is belekeverhetsz egy keveset.
  • Feldobhatod vele a reggeli zabkásádat is. Keverd hozzá, vagy szórd meg a tetejét vele.
  • Akár a reggeli palacsinta tésztába is keverhetsz, így igazán rostban, ásványi anyagban gazdag palacsintát varázsolhatsz pillanatok alatt.
  • Sűríthetsz vele leveseket is.
  • Ha házi lekvár, vagy dzsem főzésre szánod el magad, szintén jól passzol hozzá, ha belefőzöl egy kis chia magot.
  • Készíthetsz belőle pudingot is, hogy tejbe beáztatod egy éjszakára. Mivel tökéletes nedvszívó képessége van, nagyon jól bezselésedik. A tetejére tegyél egy kis gyümölcsöt, esetleg natúr olajos magokat, és már fogyaszthatod is.
  • Használhatod tojás helyett süteményekbe, palacsintákba is.
  • Ledarálva kiváltható vele a lisztnek egy része is, így gluténérzékenyeknek kitűnő lehet a liszt kiváltására.

A chia magot a Gymbeam-ben tudod beszerezni, különböző kiszerelésekben kapható, és 24 óra alatt kiszállítják! KATTINTS IDE A RÉSZLETEKÉRT!

A GymBeam-ben mindent megtalálsz, amire szükséged lehet!

banner-4

 
 
 
 
 
 
 
Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!