Már nagyon vágytam egy kis reggeli kakaós kalácsozó reggelire, teavajjal! megkenve, forró kakaóval! Természetesen teavaj nincs a házban, így cukormentes baracklekvár lett helyette. A kalács nagyon alacsony szénhidrátú, így bátran ehetjük, és ahogy megszokhattátok ebből sem maradhatott ki a sütőtök. Az eredeti kalács receptet Szafi oldalán találjátok.
Hozzávalók 5 darabhoz:
Hozzávalók a tetejére:
Elkészítés:
A sütőtökpüré elkészítése: A sütőtököt felszeleteljük, és kimagozzuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig sütjük. Ha megsült hagyjuk kihűlni, majd kikanalazzuk és aprítógépbe tesszük. Pürét készítünk belőle.
Keverjük össze külön edényben a száraz és a folyékony hozzávalókat. Az egyikben a lisztet, eritritet, szódabikarbónát, és a sót. A másik edényben a tojást, tojásfehérjelét, olvasztott kókuszolajat. A folyékony hozzávalókhoz öntsük hozzá a száraz hozzávalókat és keverjük csomómentesre. A tésztát vegyük két felé. Az egyikhez keverjük hozzá a sütőtökpürét, a fahéjat, és a mézes sütemény fűszerkeveréket, és annyi vizet, hogy nyújtható tésztát kapjunk. A másik adaghoz keverjük hozzá a kakaóport, és annyi vizet, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Mindkét tésztát lisztezett deszkán gyúrjuk át, és mindegyikből sodorjunk 5-5 tésztacsíkot. Fogjunk egy kakaós és egy sütőtökös csíkot és fonjuk össze ( keresztezzük őket), majd tekerjük fel. Ugyanígy járunk el a többivel is, így összesen 5 darab kalácsunk lesz. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, a a tetejüket lekenjük tojásfehérjével, és megszórjuk eritrittel. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük 35-40 percig. Félbevágtam ha kihűlt, és házi cukormentes baracklekvárral tálaltam.
Tápérték 1 adagban: ( lekvár nélkül)
kcal: 52.72 g
fehérje: 3.1 g
szénhidrát: 4.02 g
zsír: 3.54 g