Napok óta almás süti után vágyok. Mert egyszerűen imádom, de főleg a klasszikus almás pitét. Azonban mindig próbálok újítani valamit, és mikor rábukkantam Illéskrisz konyhája blogon erre a gyönyörű formázásra, már tudtam, hogy is fog kinézni az az almás pite. A tészta teljesen más recept alapján készült, túró került bele, ettől teljesen puha, és omlós lett. Nem tudtam betelni vele, lehet jobb lett volna, ha fél adag készül, mert nagyon nehéz volt megállni, hogy elosszam napokra, és ne faljam be az egészet ( de legalább a felét) egy evésre. Természetesen klasszikus almás pite formázásban is el lehet készíteni, illetve mehet más töltelékkel is. Biztos készülni fog nálam is több variáció még erre a tésztára.
Hozzávalók a tésztához: ( 12 darab muffinhoz)
- 200 g Dia Wellness CH mínusz lisztkeverék ( más Dia wellness liszttel is elkészíthető)
- 180 g zsírszegény túró
- 1/2 csomag sütőpor
- 30 g kókuszolaj
- 50 g eritrit
- 1 dl mandulatej
- csipet só
- pár csepp vanília aroma (elhagyható)
Hozzávalók a töltelékhez:
- 600 g alma ( kb 4 darab)
- 1 ek. őrölt fahéj ( vagy ízlés szerint)
- 20 g eritrit ( vagy ízlés szerint)
Hozzávalók a tetejére:
- egy tojás a lekenéshez
- eritrit ( porrá őrölt)
- őrölt fahéj
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összekeverjük, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Ha túl lágy a tészta, tegyünk hozzá egy kis lisztet, ha nagyon száraz, akkor kicsivel több tejet. Ezután gyúrjuk alaposan át lisztezett felületen, és nyújtsuk ki körülbelül 5 mm vastagra. Én egy körülbelül 7 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval köröket szaggattam, majd – mivel nagyobb körökre volt szükségem, mint amekkora a legnagyobb pogácsa szaggatóm- nyújtófával nagyobbítottam rajta. Persze ez a művelet megspórolható, ha van a muffin formánkhoz méretezett szaggató, vagy egyéb szaggatásra alkalmas eszközünk. Ezután a köröket szilikonos muffin formába helyeztem, úgy, hogy az oldalát is fedje a tészta. Ne használjuk fel az összes tésztát, mert a tetejére még kelleni fog. Ezután készítsük el a tölteléket. Az almát pucoljuk meg, majd reszeljük le. Nyomkodjuk ki a levét, és ízesítsük eritrittel és fahéjjal ízlés szerint. Az almás tölteléket a muffin formákba töltjük. A maradék tésztát kinyújtjuk, derelye vágóval vagy késsel csíkokat vágunk, és berácsozzuk a muffinok tetejét. Egy tojást felverünk, és lekenjük a tészta tetejét. Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 percig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. Ha kihűlt a tetejét megszórjuk a fahéjas porrá őrölt eritrit keverékkel.
Tápérték 1 muffinban:
kcal: 119.84
fehérje: 6.41
szénhidrát: 14.14
zsír: 3.8
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: