Szerda reggel, munkanap. Kicsit elaludva, de még így is időben, mert korán kelő vagyok a zuhany alatt kipattant az agyamból, hogy Rákóczi túrós palacsintát fogok csinálni. Biztos a zserbó palacsinta tornyom adta az ötletet, vagy ezt teszi Velem a mostanában elég gyakori 4-5 órás alvás miatti fáradtság, de muszáj volt megcsinálni, nem várhatott. Munkanap ide vagy oda, és be értem 8 órára dolgozni reggel.
Hozzávalók ( 8-9 mini palacsintához, 1 adag)
- 25 g zabliszt ( glutén érzékenyeknek gluténmentes zabliszt ) (zabpehelyliszt ITT)
- 15 g fehérjepor ( nekem biotech isowhey zero cookies and cream)
- 15 g kókuszliszt (kókuszliszt ITT)
- csipet só (himalája só ITT)
- 1 teáskanál sütőpor ( foszfátmentes sütőpor ITT)
- 1 tojás
- 1 dl cukormentes mandulatej ( vagy más növényi tej) (mandulatej ITT)
- fél teáskanál kókuszolaj a sütéshez ( kókuszolaj ITT)
Hozzávalók a töltelékhez:
- 180 g zsírszegény túró
- ízlés szerint eritrit (eritrit ITT)
- vaníliás eritrit ( elhagyható) vagy vanília (fűszernövények ITT)
- házi cukormentes sárgabarack lekvár ( ez alapján készült) vagy (cukormentes lekvár ITT)
- porrá őrölt eritrit (eritrit ITT)
- 15 g tojásfehérje
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük. A tojás szétválasztjuk, és a sárgáját hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz. Hozzáöntjük a tejet. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan ezt is hozzákeverjük. Pihentessük 5 percig, majd egy serpenyőt kenjünk ki vékonyan kókuszolajjal, és közepes lángon süssünk mini palacsintákat. Én körülbelül 1-1,5 evőkanálnyi masszát használok egy palacsintához. Pár perc után, ha megsült az egyik fele, fordítsuk meg és süssük meg a másik felét is.
A túrót keverjük ki ízlés szerint eritrittel és esetleg vanília aromával. A palacsinták tetejét kenjük meg a túróval, majd a baracklekvárral, erre tegyük rá a következő palacsintát, amit megint megkenünk túróval és lekvárral, majd újabb palacsinta, és így tovább pakoljuk egymásra. Az utolsó palacsinta tésztát ne tegyük a torony tetejére. Tegyük külön és azt is kenjük meg a túróval, majd a lekvárral. Ezután a tojásfehérjét verjük kemény habbá ízlés szerint eritrittel. Én 2-3 teáskanál eritritet tettem hozzá mikor már félig kemény volt a hab, és azzal vertem tovább amíg teljesen kemény habot nem kaptam. Ezután a külön tett palacsinta tetejére formázzuk meg egy kiskanál segítségével a hab díszítést. Használhatunk habzsákot, vagy be is rácsozhatjuk a tetejét. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire a külön tett palacsintát. Ha marad még tojásfehérje habunk, a sütőpapírra még formázhatunk golyókat. A sütőt melegítsük elő 170 fokra, és 10 perc alatt süssük meg. Vegyük ki az utolsó palacsintánkat a sütőből, és tegyük a torony tetejére. A maradék sült tojásfehérjét tegyük a palacsinta köré díszítésként. Az egész tornyot szórjuk meg porrá őrölt eritrittel, és tálalhatjuk is.
Tápérték 1 adagban:
kcal: 450
fehérje: 52 g
szénhidrát: 37 g
zsír: 11 g
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: