A hókifli is egy olyan karácsonyi sütemény, amely nem hiányozhat a karácsonyi asztalról. Bár nálunk nem minden karácsonykor van, szóval nem olyan mint a zserbó, ami egy karácsonyunkról sem hiányozhat. De azt hiszem ez most megváltozik. A recept élesztős, ettől igazán puha, könnyű a tészta, egyszerűen isteni! A töltelék nálam most rumos gesztenyés, és diós lekváros volt.
Hozzávalók 23 darab kiflihez:
- 200 g Dia Wellness CH mínusz liszt ( Dia-Wellness liszt ITT)
- csipet só (himalája só ITT)
- 1 evőkanál eritirit (eritrit ITT)
- 2 teáskanál vaníliás eritrit (eritrit ITT)
- 50 g 0,1%-os natúr joghurt
- 50 g kókuszolaj ( kókuszolaj ITT)
- 60 g cukormentes mandulatej (mandulatej ITT)
- fél csomag instant élesztő (élesztőhöz) ( élesztő ITT)
- 50 g cukormentes mandulatej (élesztőhöz) (mandulatej ITT)
- 1 evőkanál eritrit ( élesztőhöz) (eritrit ITT)
Hozzávalók a gesztenyés töltelékhez: ( 15 darabhoz)
- 100 g natúr gesztenyemassza
- pár evőkanál cukormentes mandulatej (mandulatej ITT)
- rumaroma (ízlés szerint)
- eritrit ( ízlés szerint) (eritrit ITT)
Hozzávalók a diós töltelékhez: ( 8 darabhoz)
- 30 g darált dió
- 15 g eritrit (eritrit ITT)
- 3 teáskanál házi cukormentes baracklekvár ( ez alapján készítettem) ( vagy cukormentes lekvár ITT)
Hozzávalók a mákos töltelékhez ( kb. 20 darab)
- 100 g darált mák
- 100 g porrá őrölt eritrit
- fél citrom reszelt héja
- 50 ml cukormentes mandulatej ( vagy más növényi tej)
+ a forgatáshoz porrá őrölt eritrit (eritrit ITT)
Elkészítés:
Az élesztőhöz szükséges mandulatejet meglangyosítjuk, belekeverjük az eritritet, majd az élesztőt, és hagyjuk, hogy felfusson. Nyilván nem fog a hagyományoshoz hasonlóan felfutni, de apró buborékok megjelenhetnek. A tészta többi hozzávalóit összekeverjük, beleöntjük az élesztőt, és letakarva pihentetjük legalább egy órát. Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki 3 mm vastagra. Pogácsa szaggatóval szaggassuk ki kör alakúra, körülbelül 6 mm átmérőjűt használtam. A maradék tésztát gyúrjuk össze, újból nyújtsuk, szaggassuk egészen addig amíg van tésztánk. A kétféle töltelékhez külön külön keverjük ki egy tálba a hozzávalókat. A diós tölteléknél, ha nem kész tölteléket vásárolunk, őröljük meg a diót, majd porrá őrölt eritrittel keverjük ki. A kör alakú formákon én még egy kicsit nyújtottam, hogy nagyobb legyen. A közepére tettem egy teáskanál tölteléket, és kifliket formáztam. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem, és előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütöttem. Még melegen megforgattam porrá őrölt eritritben.
Tápérték 1 darab gesztenyés kifliben:
kcal: 43,79
fehérje:3.26 g
szénhidrát: 3,95 g
zsír: 1,03 g
Tápérték 1 darab diós kifliben:
kcal:57,84
fehérje:3.84 g
szénhidrát: 2,04 g
zsír: 3,18 g
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: