Karácsony reggelén, mikor minden egy kicsit lelassul, egy ilyen reggeli finomsággal meglepni a szeretteinket? A dió, és a mogyoró ízétől igazi karácsonyi hangulatot idéz, a házi, cukormentes savanykás meggylekvár pedig szerintem nagyon különlegessé teszi az édes tésztát.
Hozzávalók 11 buktagömbhöz:
Hozzávalók a töltelékhez:
Hozzávalók a tetejére:
Elkészítés:
A mandulatejet megmelegítjük, annyira, hogy ne legyen forró, de a langyosnál melegebb legyen. Beletesszük az 1 tk. eritritet, és a szárított élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson. Ez kb. 15 perc. Persze nem azt a hatást kell várni, mint a tehéntej cukor verziónál, de apró buborékozások megjelenik a tetején, ha ügyesek vagyunk. Amíg az élesztő felfut, egy tálba keverjük el a tészta többi hozzávalóját, adjuk hozzá a felfutott élesztőt, és dagasszunk lágy tésztát. Letakarva, meleg helyen kelesszük egy órát. Ezután a tésztából csináljunk gombócokat. Nekem 11 darab gombócom lett. egyesével nyújtsuk ki kör formára, és a közepére helyezzünk egy teáskanál lekvárt. A sarkait fogjuk össze, hogy a lekvár majd ne tudjon kijönni, és formáljunk gömböket. Én egy tortaformába helyeztem őket, úgy, hogy a hajtás legyen lefelé. Ha nincs tortaformánk, tehetjük egy hőálló tálba is. Ha nem érnek össze az nem baj, mert nőni fognak sütés közben. A tetejüket a szórjuk meg a darált mogyoró, dió, eritrit keverékkel. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük.
Tápérték 1 buktában:
kcal: 135.9
fehérje: 8.58
szénhidrát: 11.64
zsír: 4.46