Nálunk nincs karácsony zserbó nélkül, amióta az eszemet tudom. Mindenki más féle süteményt szeret a családban, de a zserbó közös! Most, az ünnepek közeledtével készítettem is egy jó nagy adagot, szénhidrát csökkentetten, cukormentesen, saját készítésű cukormentes lekvárral. Aki pedig paleo diétát követ, vagy gluténérzékeny annak ajánlanám a tavaly készítettet paleo zserbó receptem, KATTINTSATOK IDE!
Hozzávalók:
- 350 g Dia Wellness CH mínusz liszt ( más DW liszttel helyettesíthető)
- 1 tojás
- 60 g eritrit
- 100 g kókuszolaj
- 50 ml cukormentes mandulatej ( más növényi tejjel is helyettesíthető)
- 1 dl cukormentes mandulatej ( élesztőhöz)
- fél csomag szárított élesztő ( élesztőhöz)
- 1 teáskanál eritrit
- csipet só
- csipet sütőpor
- DW Liszt vagy búzasikér a nyújtáshoz
Hozzávalók a töltelékhez:
- 120 g darált dió
- 120 g darált eritrit
- 200 g cukormentes baracklekvár ( ez alapján készítettem)
* Tipp: tehetünk bele több tölteléket is, akkor mutatósabb lesz a sütemény, de változik a tápértéke.
Hozzávalók a csokimázhoz:
- 30 g eritrit
- 15 g zsírszegény holland kakaópor
- 10 g kókuszolaj
- 0,5 dl kókusztej
Hozzávalók:
Az 1 dl mandulatejet megmelegítjük az élesztőhöz, annyira, hogy ne legyen forró, de a langyosnál melegebb legyen. Beletesszük az 1 tk. eritritet, és a szárított élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson. Ez kb. 15 perc. Persze nem azt a hatást kell várni, mint a tehéntej cukor verziónál, de apró buborékozások megjelenik a tetején, ha ügyesek vagyunk. Amíg az élesztő felfut, egy tálba keverjük el a tészta többi hozzávalóját, adjuk hozzá a felfutott élesztőt, és dagasszunk lágy tésztát és gyúrjuk át lisztezett vagy búzasikérrel megszórt felületen. A búzasikér azért lehet jó mert ezeknek a liszteknek illetve a zablisztnek, teljes kiőrlésű liszteknek magasabb a rosttartalma és alacsonyabb a sikér tartalma. Búzasikért használva jobb szerkezetű, lágyabb tésztát kapunk. Letakarva, meleg helyen kelesszük két órát. A tésztát gyúrjuk át lisztezett vagy búzasikérrel megszórt felületen és osszuk el 3 egyenlő részre. Lisztezett felületen nyújtsuk ki az első tészta lapot, 30* 20 cm-es téglalap alakúra.
* Tipp: legközelebb én kisebbre nyújtanám a tésztát ( 25*15 cm), hogy a végeredmény egy magasabb zserbó legyen. Így kisebb adag lesz, de mutatósabb lesz a sütemény.
A töltelékhez a diót először diódarálóval ledaráltam, majd az eritrittel együtt kávédarálóban simára daráltam. Az első tésztalapot helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, a tésztalapot kenjük meg a lekvár felével, egyenletesen, hogy mindenhova jusson. Ezután szórjuk meg az eritrites darált dió felével, úgy, hogy mindenhova jusson. Ezután a második tészta adagot is nyújtsuk ki 30*20 cm-es téglalapra, és helyezzük a tetejére. A tésztalapot kenjük meg a maradék cukormentes lekvárunkkal, és szórjuk meg a maradék dióval egyenletesen, hogy mindenhova jusson. Erre helyezzük az utolsó tésztalapot, úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. Pihentessük a tésztát, 30 percet, majd a tetejét egy villával szurkáljuk meg. Előmelegített sütőben 175 fokon 30-35 percig sütöttem, amíg a teteje szépen meg nem barnul.
A csokimázhoz egy lábasba kimértem az eritritet, a kakaóport, és a kókusztejet, majd összefőztem. Ezután levettem a tűzről belekevertem a kókuszolajat. Kicsit hagytam hűlni, és néha megkevertem. Amikor a zserbó teljesen kihűlt a csokimázzal egyenletesen bevontam a tetejét.
Amikor a csokimáz teljesen megkötött a tetején, hosszúkás szeletekre vágtam. Körülbelül 40-45 szelet lesz belőle.
Tápérték 100 grammban:
kcal: 268.83
fehérje: 13.4 g
szénhidrát: 7.35 g
zsír: 18.89 g
Tápérték 1 szeletben ( de ez függ, hogy mekkora szeletekre vágjuk)
kcal: 64.52
fehérje: 3.22 g
szénhidrát: 1.76 g
zsír: 4.53 g
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: