A csirkepaprikás egy hagyományos magyar étel. De ha okosan főzünk diétába is beilleszthető. Két féle nokedlit készítettem, az egyiket Szafi Reform galuska lisztkeverékből, a másikat Szafi Free nokedli lisztkeverékből. Arról, hogy kinek melyik liszt ajánlatos ITT elolvashatjátok.
Hozzávalók: ( 8 kis adagra osztottam) ( de inkább 4 főre elég)
Elkészítés:
A vöröshagymát felkockázzuk, majd kevés zsiradékon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát és felöntjük a vízzel. A paradicsomot felkockázzuk és hozzáadjuk, majd beletesszük a csirkecombokat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Fedővel letakarjuk és alacsony hőfokon 45 percig főzzük. A natúr joghurtot egy tálban keverjük ki a liszttel, és a csirke főzőlevéből vegyünk ki egy merőkanálnyit és keverjük hozzá. Tehetünk még hozzá pirospaprikát is, ha kevésnek érezzük. A joghurtos öntetet visszaöntjük a csirkéhez, elkeverjük és még 20 percig főzzük alacsony lángon fedő nélkül. Nokedlivel (galuskával) és csemegeuborkával tálaljuk.
Hozzávalók a nokedlihez 1.: (Szafi Reform) (nekem ez 3 kis adag lett) (paleo, gluténmentes)
Az eredeti recepthez képest módosítottam a hozzávalókon:
Nokedli elkészítése:
Rakjunk a tűzhelyre kb. 2l vizet csipet sóval forrni. Keverjük el a sót, a vizet, a tojásfehérjét és az egész tojást, majd öntsük hozzá a lisztet és dolgozzuk őket csomómentesre. Míg a víz felforr, pihentessük a masszát. Ekkor vegyük alacsony hőfokra, hogy csak gyöngyözzön a víz és szaggassuk bele a nokedlit. Közben többször keverjük át. Vegyük vissza a hőfokot és forraljuk fel újból (kb. 2-3 perc főzési idő elegendő). Végül hideg vízben szűrjük le. Egyszerre csak a fenti adagot szaggassuk ki a vízbe, ha többet adagot készítenénk, azt másik főzővízbe szaggassuk.
Hozzávalók a nokedlihez 2.: (Szafi Free) (nem paleo, gluténmentes, tojásmentes)
Elkészítés:
A langyos vízbe keverjük el a sót, majd adjuk hozzá a 75 gramm lisztkeveréket, és egy kanál segítségével, gyors mozdulatokkal keverjük ki. Minimum 10 percig pihentessük a nokedlit, ezalatt forraljunk fel sós vizet. Ha felforrt a főzővíz, vegyük takarékra, szaggassuk bele a nokedli tésztát (a hagyományos módon), majd tegyük fel a hőfokot és forraljuk fel a vizet (kb. 1-2 perc). A újbóli felforralás után ismét vegyük le a hőfokot és gyöngyöző vízben időnként megkeverve főzzük további 1-2 percig.Végül szűrjük le, és hideg vízzel öblítsük át.
Tápérték 1 adagban: (nokedli nélkül)
kcal: 239
fehérje: 25 g
szénhidrát: 5 g
zsír: 12 g