A vadhúsok indokolatlanul háttérbe szorulnak, ha diétáról vagy egészséges életmódról van szó. Pedig a csirkemell, pulykamell, sovány marhahús, halak, tenger gyümölcsei mellé érdemes néha beiktatni, mert egyrészt isteni finomak, másrészt nagyon jó tápértékei vannak.
Hozzávalók 3 adaghoz:
- 500 g vaddisznóhús
- 1 vöröshagyma
- 1 fokhagyma
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- borókabogyó
- himalájai só
- színes bors
- őrölt pirospaprika
- kókuszolaj vagy olívaolaj
- 1,5 dl száraz vörösbor
Hozzávalók a nokedlihez (3 kis adag)
Az eredeti recepthez képest módosítottam a hozzávalókon:
- 70 g Szafi Reform gluténmentes, szénhidrátcsökkentett galuska lisztkeverék
- 1 g Szafi Reform himalaya só
- 1 db M-es tojás
- 50 g tojásfehérje
- 50 g víz
Elkészítés:
A vaddisznóhúst kockákra vágjuk, majd megmossuk. Kókuszolajon vagy olívaolajon az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk. Rádobjuk a húst és fehéredésig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a negyedekre vágott paradicsomot és paprikát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk őrölt pirospaprikával. Hozzáadjuk a borókabogyót. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és fedő alatt 2 órát közepes lángon főzzük. Időnként megkeverjük és ha szükséges vízzel pótoljuk. Végül hozzáadjuk a bort és fedő nélkül még 15-25 percig főzzük. A pörköltet nokedlivel és savanyúsággal tálaljuk.
Nokedli elkészítése:
Rakjunk a tűzhelyre kb. 2l vizet csipet sóval forrni. Keverjük el a sót, a vizet, a tojásfehérjét és az egész tojást, majd öntsük hozzá a lisztet és dolgozzuk őket csomómentesre. Míg a víz felforr, pihentessük a masszát. Ekkor vegyük alacsony hőfokra, hogy csak gyöngyözzön a víz és szaggassuk bele a nokedlit. Közben többször keverjük át. Vegyük vissza a hőfokot és forraljuk fel újból (kb. 2-3 perc főzési idő elegendő). Végül hideg vízben szűrjük le. Egyszerre csak a fenti adagot szaggassuk ki a vízbe, ha többet adagot készítenénk, azt másik főzővízbe szaggassuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: