A tavaly készült mézeskalács receptem kicsit átalakítottam, és újra megsütöttem. Én nem vagyok nagy mézeskalács rajongó. Ez az a sütemény, ami nagyobb örömöt okoz akkor, ha el kell készíteni, mint megenni. Most egy apró kis ajándék része lesz, ez a nagy adag sütemény karácsony alkalmából.
Hozzávalók: ( 2 tepsi)
- 330 g zabliszt
- 40 g búzasikér ( gluténmentes diéta esetén használjunk helyette gluténmentes zabpelyhet! A búzasikér nem gluténmentes!)
- 40 g fehérjepor ( Biotech Iso Whey Zero mézeskalács ízűt használtam)
- 45 g kókuszolaj
- 3 tojássárgája
- 30 g porrá őrölt eritrit
- csipet só
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 púpos teáskanál szódabikarbóna
- 1,5 dl cukormentes mandulatej ( vagy más növényi tej)
- tojás a lekenéshez
- búzasikér vagy zabliszt a nyújtáshoz ( gluténmentes diéta esetén gluténmentes zabliszt)
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a folyékony kókuszolajat és a mandulatejet.Ezután az egészet összekeverjük, majd érdemes a tésztát pihentetni egy 10 percet, hogy a zab megszívja magát. Ezután lisztestezett felületen gyúrjuk át a tésztát, ami nem túl száraz, kissé ragacsos. Majd tekerjük alufóliába, és tegyük minimum egy órára hűtőbe. Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki, 3 mm vastagra, és sütemény szaggatóval szaggassuk ki. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejét kenjük le a felvert tojással és előmelegített sütőben 180 fokon 10 perc alatt süssük készre.
Kommentek