Újév napján minden ember arra törekszik, hogy az eljövendő év sikeres, szerencsés, gazdag legyen. Ehhez számos babonához, ősi, bevált módszerhez lehet fordulni. Talán a legismertebb a lencse. Szinte minden családban készül valamilyen változata az újévi asztalra. Ereje, szerencsehozó képessége abban rejlik, hogy rengeteg apró szemből áll. A babona szerint mindegy egyes szem pénzt szimbolizál, azaz minél többet fogyaszt valaki, annál szerencsésebb lesz. Azért kell újév napján enni, mert az újév napi cselekedetek szimbolizálják az egész éves tetteket. Tehát ha ilyenkor valaki sok pénzt hozó étel eszik, egész éven át sok pénz áll majd a házhoz. De miért csak újévkor eszünk lencsét? Hiszen rengeteg jótékony hatása van, és változatosan elkészíthető.
A LENCSE JELLEMZŐI ÉS JÓTÉKONY HATÁSAI
- Stabilizálja a vérnyomást
- Javítja a májfunkciót
- Jót tesz a látásnak
- Segíti az emésztést
- Magas az A- vitamin, a B1-, B2-, B9-, B11- vitamin tartalma
- Található benne kalcium, foszfor, folsav, magnézium, kálium, a cink és vas
- Magas a fehérjetartalma (25-28%), így vegetáriánusoknak kitűnő választás
- Magas a kalória tartalma ( 100 grammban 340-350 kcal)
- Magas a szénhidrát tartalma, viszont alacsony a glikémiás indexe, lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, tehát nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.
- Jobban emészthető, mint a bab és a borsó
MELYIK LENCSÉT VÁLASSZUK?
FEKETE LENCSE
- gyorsan megfő
- fehér húsok mellé kitűnő választás
BARNA LENCSE
- hagyományos magyar lencse
- készülhet belőle főzelék, leves, saláta, fasírt, pástétom
- főzési ideje kb. 40 perc
ZÖLD LENCSE
- inkább szürke, mint zöld, és borsos az íze
- régebben, akárcsak nálunk a barna lencse, a szegények eledele volt, ma már híres séfek is előszeretettel használják
- főzési ideje kb. 30 perc
VÖRÖS LENCSE
- nagyon gyorsan megfő
- könnyebben emészthető, mint a barna lencse
- izgalmas, színes püré készíthető belőle, azonban főzés közben kifakul. Ezen könnyen segíthetünk, ha adunk hozzá sárgarépát.
- nem kell áztatni, mert gyorsan megfő
- a főzési idő kb. 10 perc
FŐZÉSI TIPPEK
- Minél régebbi a lencse, annál tovább kell főzni. Ha több, különböző korú fél zacskó lencsénk van, ne keverjük, mert a kora befolyásolja a puhulást.
- Főzés előtt alaposan mossuk meg, és válogassuk át a szemeket, és szedjük ki a szennyeződéséket.
- Az első forrás után öntsük le róla a vizet, és csak a második főzővizet fűszerezzük.
- A fűszereket hozzáadhatjuk a főzés elején, de a citrommal, mustárral, borral várjunk a főzés utolsó harmadáig, mert lassítják a főzési folyamatot.
- A lencséhez jól illik a hagyma, fokhagyma, babérlevél, majoránna, bazsalikom, kakukkfű, tárkony, oregánó, rozmaring, koriander, kurkuma, currykeverékek, csili.
- A mustár szinte kötelező ízesítő, főleg ha főzeléket készítünk belőle.
- A megfőzött lencse hűtőben 3-4 napig tárolható.
LENCSE RECEPTEK A BLOGOMON
Forrás: https://szilveszter.hu/erdekessegek/lencse-107
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: