Az egyik kedven ételem volt gyerekkoromban a stíriai metélt. Illetve még most is. Pár hónapja otthon voltam, és pont ez volt az ebéd. Megpróbáltam megállni, hogy nem eszek belőle, de aztán elengedtem a dolgot. Egyik nap viszont elhatároztam, hogy elkészítem a saját étkezési szokásaimnak megfelelően.
Hozzávalók a tésztához:(3 adaghoz)
- 250 g zsírszegény tehéntúró
- 0,5 darab tojás
- 100 g Dia Wellness CH mínusz liszt (vagy másfajta DW liszt, pl. sütőliszt)
- 1 teáskanál zsírszegény natúr joghurt
- csipet só
- 2 tojás
- 2 dl zsírszegény natúr joghurt
- 1 evőkanál vaníliás eritrit
- ½ citrom reszelt héja
- 60 g mazsola
- csipet só
Hozzávalók a kikenéshez:
- kevés kókuszolaj
- zabkorpa ( vagy DW Liszt)
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, majd lisztezett felületen átgyúrtam, és fél cm vastagra nyújtottam. Derelye vágóval körülbelül 1 cm széles és 5-6 cm hosszú csíkokra vágtam. Egy lábasba vizet forraltam egy csipet sóval. A gyöngyöző vízbe bele raktam a tésztát. A hőfokot lejjebb vettem, hogy a víz csak gyöngyözzön, de ne forrjon. 4-5 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük és félre tesszük.
A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját a natúr joghurttal, az eritrittel és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. Belekeverjük a mazsolát. A tojásfeherjét a csipet sóval kemény habbá verjük és óvatosan a tojásos masszához forgatjuk. Végül hozzákeverjük a lecsöpögtetett, megfőtt tésztát. Egy hőálló edényt egy ecset segítségével vékonyan kikenünk kókuszolajjal, és megszórjuk zabkorpával vagy a maradék liszttel, úgy, hogy az oldalát is érje. Beleöntjük az egész masszát és előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna lesz.
Tápérték egy adagban:
kcal: 312
fehérje: 30 g
szénhidrát: 22 g
zsír: 9 g
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: