Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A libaaprólékot megmossuk, vízbe tesszük és fel tesszük főni. Amíg fő megpucoljuk a zöldségeket, és csíkokra vágjuk. Ha felforrt a víz, kiszedjük a húst és a májat, és leöntjük a vizet, elmossuk az edényt. Újra teletöltjük vízzel ( 4 liter), és visszarakjuk a húsokat, beletesszük a zöldségeket, fűszerezzük, és letakarjuk fedővel. Alacsony lángon, ügyelve rá, hogy ne forrjon fel, épp csak gyöngyözzön 3-4 órát főzzük.
Csatlakozz a Fittdiéta facebook csoporthoz: