Fittdiéta

Egészségtelen a gluténmentes étkezés, ha nem vagy gluténérzékeny?

A glutén a gabonafélékben található fehérje, amit az emberi szervezet nem tud megfelelően megemészteni. A lisztérzékenység ( cöliákia) a legsúlyosabb változata, amikor a glutén hatására a vékonybél bolyhai elpusztulnak, megszűnik a tápanyag felszívódás. A cöliákia betegség egyre inkább növekszik, azonban jelenleg 1-2 % között mozog a betegek száma. Azonban ha genetikai vizsgálattal mérnénk fel a  potenciális glutén érzékenyek számát, akkor a népesség 99,6% százaléka életes során gluténérzékennyé válhat. A gluténra érzékenyítő gének bármikor, bárkiben aktiválódhatnak az élete során.

Ha további tippeket szeretnél, és személyre szabott életmód tanácsadást, étrendet, hogy biztos elérd a célod, látogass el az oldalamra, ahol megtalálod a személyre szabott étrend csomagokat! KATTINTS IDE!

 

A glutén elhagyásával számos betegség orvosolható:

  • pajzsmirigy alul- és túlműködés
  • es típusú cukorbetegség
  • IBS
  • szklerózis multiplex
  • idegrendszeri betegségek (epilepszia)

 

Gyakran kapom a kérdést: „200 évvel ezelőtt miért nem voltak glutén érzékeny emberek?” „Abban az időben a legfőbb eledel a kenyér volt. Fel van fújva ez az egész.”

A régi gabonafélékben nem volt alfa-gliadin. A kenyérgabona három génállományt tartalmazó, ún. hexaploid növény. A három génállomány három ősi búzafajtából ered. Vizsgálatok igazolták, hogy a mai kenyérgabona gluténérzékenységet okozó hatásáért a „D” genom a felelős, és az a „A” és a „B” genomot tartalmazó fajták nem, vagy kevésbé okoznak tüneteket. Az egészségesnek hirdetett tönkölybúza „A+B+D” genomú gabonaféle, ami ugyanolyan veszélyes, mint a többi kenyérgabona.

Oszlassunk el néhány tévhitet! A kedvenc mondataim, amit Tőletek és a médiában hallok:

 

 „Diétázok, mert gluténmentes eszek.” Kezdő diétázó nyelvére lefordítva: az eddigi cukros és fehér lisztes kenyér és keksz helyett a gluténmentes polcokon keresgélem, amit rágcsálhatok az íróasztal felett.”

Na nézzük mit is eszel ilyenkor: kukoricalisztet, rizslisztet, cukrot! ( vagy mesterséges édesítőt, ami pont ugyanolyan, mintha cukrot ennél) Egészséges? Nem! Kinek jó? Aki valóban gluténérzékeny, nem egészséges, csak nem hal éhen egy valóban gluténérzékeny. Tehát valóban igaz, hogy egy NEM MEGFELELŐEN ÖSSZEÁLLÍTOTT GLUTÉNMENTES ÉTREND hízáshoz is vezethet, hiszen ezek a termékek több zsírt, kalóriát, cukrot tartalmazhatnak.

MEGOLDÁS

A gluténmentes feldolgozott helyettesítő élelmiszerek helyett válaszd a természetes élelmiszereket.

 

„ Hiányállapotok kialakulásához vezet a gluténmentes étrend”

Mivel magyarázzák ezt? A glutént tartalmazó teljes kiőrlésű gabonák kiiktatásával nem fogyasztasz elegendő lassú felszívódású rostokat. Ezekre pedig szükség van a jobb emésztés érdekében, és csökkenti a cukorbetegség kialakulását is. A haza rostfogyasztás így is alacsony, és a gluténmentes étkezés még jobban csökkenti a rost fogyasztást.

MEGOLDÁS

A rostfogyasztásnak más módja is van. Fogyasszunk TERMÉSZETES prebiotikus alapanyagokat: csicsóka, hagyma, tápióka, főzőbanán, hűtött rizs, édesburgonya, zab.

 

„ A gluténmentes étkezés B vitamin és folsav, vas, cink, D vitamin hiányt eredményezhet.”

MEGOLDÁS

A megfelelő D vitamin szint a napozás mellett a megfelelő táplálkozással és táplálék kiegészítők használatával fenntartható. A D vitamin pótlást, főleg télen mindenkinek javasolt cseppentős kiegészítők vagy krém formájában. Ezen kívül magas a D vitamin tartalma a máj ételeknek, tőkehalmájnak tojásnak, zsíros halaknak.

A vas természetesen megtalálható például a tojássárgájában, borjúmájban, báránymájban, szardíniában, spenótban, róka gombában.

Folsav található a máj ételekben, leveles zöldségekben, tojás sárgájában.

Cinkben gazdag étel például a shitake gomba, a borjúmáj, báránymáj, marhahús, a spárga.

B vitamin található például a tojássárgájában, a belsőségekben, a szardíniában, spenótban, édesburgonyában.

 

„ A gluténmentes étkezés drágább, mint a hagyományos.”

MEGOLDÁS

Változatlanul azt tudom mondani, amit fentebb leírtam. Az étrendedet a természetes alapanyagok alkossák java részt. Lehet élni kenyér nélkül, nem kell feltétlen alternatívát keresni helyette. Van élet gluténmentes sütike nélkül. Ha nem költünk méregdrága gluténmentes bolti kenyérre, mandulalisztre stb, hanem ezt az összeget zöldségekre, gyökérzöldségekre, rezisztens keményítő forrású élelmiszerekre, húsokra stb. költjük, sokkal jobban járunk. Nekem senki ne mondja, hogy ez drágább, mint a kóla, a chips, vagy minden nap kifőzdében ebédelni, nem is beszélve a bio boltok széles és sokszor felesleges kínálatáról.

 

Összefoglalva, az a véleményem, hogy ha fogyni akarsz, emésztési, hormonális problémáid vannak, nem az a megoldás, hogy innentől az élelmiszer boltok gluténmentes polcain keresgéled a chipset, csokoládét, kekszet stb. ( ami valóban sokkal drágább, és nem egészségesebb, nem is diétásabb)

Hanem megreformálod az étkezésed, és a természetes alapanyagokra helyezel nagyobb hangsúlyt. Ha nincs egészségügyi problémád, mindössze súlyfelesleggel küzdesz, akkor pedig próbálj meg egyensúlyt tartani, de ne úgy hogy gluténmentes kekszet és hagyományos kekszet fogyasztasz felváltva. Hanem az év nagy részében figyelsz arra, hogy jó minőségű, egészséges hozzávalókat fogyassz.

 

 

 

Személyre szabott étrend és táplálkozás tanácsadás

 

Csatlakozz a Fittdiéta facebook csoporthoz:

 

 

 

Forrás: Szendi Gábor Paleolit Táplálkozás kezdőknek
/A cikk nem helyettesíti  a szakképzett orvosi tanácsadást./

 

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!