Tökéletes karantén kaja, ami még egészséges is. Jelenleg én is abból főzök ami van itthon. Sose szerettem ételt kidobni, most meg pláne nem. Van itthon két nagy kínai kel, így szerettem volna valami tartalmas főétel formájában felhasználni. Darált húshoz jó áron hozzá lehet jutni. Basmati rizs, terápiás csontlé és kókuszjoghurt is van itthon mindig. Ez egy gyorsan összedobható, több napra vagy a család minden tagjának elegendő ebéd, ami pénztárca barát is.
Ha további tippeket szeretnél, és személyre szabott életmód tanácsadást, étrendet, hogy biztos elérd a célod, látogass el az oldalamra, ahol megtalálod a személyre szabott étrend csomagokat! KATTINTS IDE!
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 600 g kínai kel
- őrölt kömény
- parajdi só
- 500 g darált pulyka
- 1 fej vöröshagyma
- oregnó
- 1 gerezd fokhagyma
- őrölt pirospaprika
- 1 gerezd fokhagyma
- 0,5 dl terápiás csontlé
- 400 g főtt basmati rizs (elkészítése a leírásban)
- almaecet
- őrölt kurkuma
- 150 g kókusz joghurt
Elkészítés:
Először elkészítem a basmati rizst. Nekem ez mindig van a hűtőben vagy a fagyasztóban így a recept, a főtt mennyiséget tartalmazza. Kimérek 250 g nyers basmati rizst. Alaposan átmosom, majd egy fazékba teszem. Felteszem a tűzre, hogy átmelegedjenek a szemek. Utána felöntöm 500 g terápiás csontlével /húslevessel. Ha ez nincs, akkor szűrt vízzel. Hagyjuk felforrni, majd vegyük le alacsonyra a lángot és fedő alatt 10-12 perc alatt főzzük puhára. Izésítsük sóval, babérlevéllel és kurukumával. Hagyjuk kihűlni. Majd keverjünk hozzá egy evőkanál almaecet. Ha sima vizet használtunk hozzá, akkor egy teáskanálnyi kókuszolajat is tehetünk hozzá.
A kínai kelt szedjük leveleire és vágjuk csíkokra. Forrásban lévő vízben főzzük meg, ízesítsük őrölt köménnyel és sóval. Majd szűrjük le.
Egy fej vöröshagymát pucoljunk meg, vágjuk apróra. Én zsiradék helyett egy kevés csontlén pároltam meg. Erre dobtam a darált pulykahúst. Ízesítettem sóval oregánóval, őrölt pirospaprikával és egy gerezd fokhagymával. Közepes hőfokon addig pároltam, amíg a hús teljesen megpuhult. Ezután lehúztam a tűzről és belekevertem a főtt basmati rizsből 400 grammot. ( a maradék mehet a hűtőbe vagy a fagyasztóba)
Egy hőálló edénybe rétegezzük a leszűrt kínai kel felét. Erre kerül a rizses darált hús felét. Majd a kínai kel másik fele következik, és a maradék darált húsos rizs.
200 ml kókuszjoghurtot egy kevés vízzel hígítottam és sóval, fokhagyma porral ízesítettem. Egyenletesen ráöntöttem a hús tetejére. Előmelegített sütőben 185-190 fokon (lehet grill funkción is) 20-25 percig sütöttem.
Tápérték 1 adagban:
kcal: 361
fehérje: 35 g
szénhidrát: 31 g
zsír: 11 g
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: