Nálam ez a csirkemell inkább ünnepi ráhangolódás jegyében készült. Karácsonykor nem akarok csirkét látni, hiszen nem versenydiétán vagyok. Csupán, egy élhető és igazán élvezhető életmódot próbálok követni, és igyekszek átadni azoknak akik megkeresnek tanácsadással kapcsolatban. Szóval nálunk karácsonykor Édesapám a vacsora felelős, azaz töltött káposzta, hurka kolbász, halászlé. Senki nem ettől a három naptól fog elhízni. De ha valaki inkább maradna a csirkénél, így tudod ünnepi köntösbe öltöztetni az ünnepekre.
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 440 g csirkemell
- 40 g szárított paradicsom
- 100 g füstölt sajt (paleo diéta esetén kemény sajt)
- himalájai só
- fokhagymapor
- bazsalikom
- oregano
Hozzávalók az édesburgonya püréhez: (4 adag)
- 560 g édesburgonya
- himalájai só
- fokhagymapor
- szerecsendió
- 40 ml rizstejszín (paleo diéta esetén mandula vagy kókusztejszín)
Elkészítés:
A csirkemelleket négy szeletre vágjuk és kiklopfoljuk. Fűszerezzük sóval és a zöld fűszerekkel. A füstölt sajtot csíkokra vágjuk, és ráhelyezzük a hús szeletekre, majd a szárított paradicsomokat is ráhelyezzük. A hosszabbik oldalánál felgöngyöljük a hús szeleteket, és fogpiszkálóval rögzítjük. Egy hőálló tálba helyezzük és letakarjuk fóliával. Előmelegített sütőben 170 fokon 30 percig sütjük.
A püréhez a krumplit megpucoljuk és kockára vágjuk. Sós vízben puhára főzzük. Krumpli nyomóval pürésítjük. Pár evőkanállal hozzá adunk a krumpli főzővizéből, és hozzáadjuk a rizstejszínt. Krémesre keverjük, és fűszerezzük a sóval, fokhagymaporral és a szerecsendióval.
Egy nagy adag jégsalátával tálaltam, amire került uborka, pirított gomba, vegyes csíra és sörélesztő pehely.
Tápérték 1 adag csirkemellben:
kcal: 215
fehérje: 34 g
szénhidrát: 4 g
zsír: 7 g
Tápérték 1 adag édesburgonyában:
kcal: 138
fehérje: 2 g
szénhidrát: 31 g
zsír: 1 g
Kedves Emília!
Nem gondolom , hogy furcsa ízlésem van 😀 Mindenkinek ízlett… A csirkemell ezer módon ízesíthető. A legtöbbször nátrium glutamát mentes paleo csirke fűszersót használok. ( megjegyzem, abban is az egyik összetevő a fokhagyma…)
Itt most ezt használtam, mert a szárított paradicsomhoz és a sajthoz ezt kívántuk. De ahány ház annyi szokás…
A fokhagyma nem illik a pipimell készítéséhez !
Furcsa egy ízlésed van !
Inkább a baromfi húsokhoz Görög /vegyes fűszerek/.
fűszereket használok !
Persze attól függ mit szeretnék készíteni .
Annak megfelelő pácokkal is emelem az ízek
orgiáját .